Creşteri de preţuri a produselor energetice şi a accizelor

După trecerea prin cea mai dură criză economică a ultimelor decenii, creşterea cursului valutar continuă ajungând la  4,5223 lei pentru un euro.
Astfel, creşterea dată va genera creşteri de preţuri a produselor energetice cât şi a accizelor.
Efectul creşterii accizelor nu este doar scumpirea produselor accizabile. Pentru că printre acele produse se numără şi carburanţii, are loc o multiplicare a creşterii preţului acestora, resimţită în întreaga economie.
Pentru că în România totul se transportă pe şosea, din cauza lăsării în paragină a căilor ferate, efectul e mai puternic decât în alte ţări. Oricum, ponderea transportului în preţul final al produselor e mai mare la noi, deci şi de aici efectul e mai mare.
Un al doilea efect este scăderea unor industrii. Cea mai importantă este cea auto.
O problemă în plus e faptul că în România e prima dată când preţurile benzinei şi motorinei ajung la un asemenea nivel, din cauza cursului valutar. În Statele Unite, benzina e pentru a treia oară la 4 dolari pe galon (echivalent cu circa 3,7 lei pe litru), iar economia a apucat deja să se obişnuiască.
Un al treilea efect e scoaterea de pe piaţă sau împingerea în zona nefiscalizată a IMM-urilor din comerţ şi distribuţie, ale căror costuri cu transportul pe unitatea de produs vor ajunge insuportabile. Potrivit economistului Bogdan Glăvan, impactul majorării din ianuarie asupra inflaţiei din 2013 nu va fi unul foarte important. Dacă adunăm însă şi ceilalţi factori care conduc la creşterea preţului la combustibil, efectul asupra preţurilor ar putea fi unul important.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Economie, Taxe si impozite și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s