Corupţia în România – cel mai ridicat nivel

În Bulgaria, corupţia devansează de două sau trei ori media europeană, însă tot e mai redusă ca în România.
Cu 150.000 de mite pe lună, corupţia în Bulgaria, depăşeşte de două sau trei ori media europeană şi reprezintă „o problemă endemică”, a precizat Centrul pentru studiul democraţiei (CSD) de la Sofia. În urma unei anchete în rândul populaţiei bulgare, reiese că persoanele interogate consideră corupţia de două ori mai des practicată, în comparaţie cu media europeană, în serviciile publice vamale, de justiţie, poliţie, sănătate şi educaţie, conform unui raport al CSD. Potrivit unui index de calcul european, corupţia în Bulgaria atinge 25 de puncte, în timp ce media europeană se află la 8 puncte. Singurele state cu un index mai ridicat sunt România (31), Lituania (27) şi Slovacia (27).
„Din cauza nepedepsirii corupţiei la nivelurile înalte ale puterii (…) Bulgaria este una dintre puţinele – dacă nu singura – ţară din Europa fără corupţie politică dovedită” de tribunale, arată CSD în acest studiu.
„Contractele publice, inclusiv proiectele finanţate de UE (…) reprezintă instrumentul cel mai puternic al corupţiei politice”, precizează CSD. Criza a exacerbat concurenţa între companii pentru a obţine contracte de achiziţii publice garantate de stat, ceea ce permite oamenilor politici şi administraţiei să obţină comisioane ilegale.
Centrul de studiu al democraţiei stabileşte corupţia pe baza anchetelor cu privire la participarea cetăţenilor la acte de corupţie şi presiunea pe care aceştia o resimt să dea mită. Potrivit raportului, corupţia în administraţie s-a majorat în anul 2011 în raport cu 2010, un individ din patru acordând bani sau un cadou pentru a obţine un serviciu administrativ.
Creşterea controlului asupra administraţiei de la aderarea Bulgariei la UE a avut un efect de descurajare a corupţiei, arată CSD. Prin urmare, numărul persoanelor care au dat mită în urma unor presiuni s-a redus – de la 70% la 48% – în 5 ani. Totodată, numărul bulgarilor care au dat un cadou sau bani fără cerere explicită din partea unui angajat s-a majorat de la 4% la 11%.
Bulgaria ca şi România este supusă unui mecanism de supraveghere de către Comisia Europeană care critică cu regularitate lipsa de eficienţă a justiţiei în faţa corupţiei.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Economie și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s