Modelul german pentru achiziţie a unei locuinţe

În condiţiile actuale de criză mondială, pentru procurarea unui imobil, românii pot apela la modelul german pentru achiziţie.
Această metodă presupune o economisire prealabilă. De mai mulţi ani, clienţii au la dispoziţie produsele de economisire-creditare (Bauspar), importate din Germania şi Austria de către băncile pentru locuinţe. Prin această modalitate, poate fi finanţată achiziţia unei locuinţe de valoare relativ redusă. Cu toate acestea, clienţii trebuie să știe că pot să-şi finanţeze achiziţia unei locuinţe cu o valoare mai ridicată, apelând după perioada de economisire şi la un credit ipotecar standard, pe lângă cel Bauspar.
La nemţi este apreciată economisirea disciplinată, astfel deşi ponderea primei de stat (8,8% pe an, maximum 45 euro pe contract) în venitul mediu lunar este infimă (2%), peste o treime din finanţarea ipotecară se desfăşoară prin băncile pentru locuinţe, care are avantajul accesului la un credit ipotecar foarte ieftin.
În România, prima de stat (25% pe an, maximum 250 euro pe un contract) este un stimulent important, având o pondere ridicată în venitul mediu lunar (51%). În plus, economisirea timp de minimum 5 ani prin băncile pentru locuinţe oferă avantajul accesului la cel mai ieftin credit de pe piaţă, fără risc valutar şi de dobândă, chiar sub costul la care se împrumută statul român.
Astfel, la finalul economisirii, clientul poate cumpăra fie o locuinţă de 30.000 euro, fie una de 60.000 euro, optând suplimentar pentru un credit ipotecar de 30.000 euro.

Acest articol a fost publicat în Locuinte - imobiliare și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s