Împrumut acordat „C.F.R.“ – S.A.pentru achitarea obligaţiilor de plată datorate furnizorilor de energie electrică

Având în vedere angajamentele asumate de Guvernul României prin Scrisoarea de intenţie transmisă Fondului Monetar Internaţional, conform cărora vor fi luate măsuri pentru eliminarea arieratelor Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.“ – S.A. (CNCF „C.F.R.“ – S.A.) către furnizorii de energie electrică cu capital majoritar privat şi plata treptată a debitelor către Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice „Electrica“ – S.A. Bucureşti şi pentru anularea penalităţilor la acestea, în vederea diminuării arieratelor din economie, iar în lipsa fondurilor necesare plăţii, există posibilitatea executării silite prin valorificarea bunurilor imobile şi mobile ale CNCF „C.F.R.“ – S.A.; în aceste condiţii, riscul de a ieşi din patrimoniul CNCF „C.F.R.“ – S.A. al bunurilor necesare desfăşurării activităţii este accentuat, iar realizarea acestuia perturbă grav desfăşurarea activităţii companiei, dar şi activitatea de transport public de călători şi marfă, afectând economia naţională, Guvernul României a adoptat Ordonanţa de urgenţă nr. 25/2012 privind acordarea unui împrumut Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.“ – S.A. în scopul achitării obligaţiilor de plată datorate furnizorilor de energie electrică.
Astfel, Ministerul Finanţelor Publice acordă Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.“ – S.A. un împrumut în sumă de 769.780 mii lei, cu scadenţa la 30 noiembrie 2012, din vărsăminte din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, suma urmând a fi utilizată pentru plata obligaţiilor restante înregistrate în contabilitatea „C.F.R.“ – S.A. la data de 31 martie 2012 faţă de operatorii economici furnizori de energie electrică, în limita sumelor prevăzute în anexa care face parte integrantă din ordonanţa de urgenţă. Plata sumelor se va realiza cu condiţia renunţării de către furnizorii de energie electrică la penalităţile de întârziere calculate până la data plăţii obligaţiilor restante înregistrate la data de 31 martie 2012 de către „C.F.R.“ – S.A., în condiţiile legii, CFR având obligaţia de a plăti obligaţiile restant până la data de 30 noiembrie 2012. La expirarea termenului, sumele rămase neutilizate în contul Companiei, se restituie de Trezoreria Statului în contul deschis pe numele Ministerului Finanţelor Publice la Trezoreria Operativă Centrală, codificat cu codul de identificare fiscală al acesteia, în scopul reconstituirii veniturilor din privatizare din contul curent general al Trezoreriei Statului.
Împrumutul se acordă cu o rată a dobânzii situată la nivelul ratei dobânzii de politică monetară practicată de Banca Naţională a României, la care se adaugă 4 (patru) puncte procentuale şi se rambursează integral la termenul menţionat. Dobânda reprezintă venit al bugetului Trezoreriei Statului, se calculează prin aplicarea ratei dobânzii prevăzute la soldul împrumutului şi se plăteşte lunar, începând cu luna acordării împrumutului, din veniturile proprii ale CFR. Pentru neplata la termen a dobânzilor de plătit la împrumutul acordat se calculează o dobândă de întârziere, la nivelul dobânzii prevăzute în OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe zi de întârziere, până la data stingerii obligaţiei.

Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Economie și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s