Planuri – cadru pentru învăţământul primar, ciclul achiziţiilor fundamentale – clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a

Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 3654/2012 aprobă Planul – cadru de învăţământ pentru învăţământul primar, ciclul achiziţiilor fundamentale – clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a cuprins în anexa nr. 1 şi  Planul – cadru de învăţământ pentru învăţământul primar, ciclul achiziţiilor fundamentale – clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a, pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale cuprins în anexa nr. 2, care fac parte integrantă din ordin.
Elevii aparţinând minorităţilor naţionale care învaţă în unităţi de învăţământ cu predare în limba română au dreptul să studieze în clasa pregătitoare, în clasa I şi în clasa a II-a limba maternă. Numărul de ore alocate este prevăzut în anexa nr. 3, care face parte integrantă din ordin.
De asemenea, actul normativ aprobă alocările orare din aria curriculară Arte şi tehnologii pentru învăţământul integrat şi suplimentar de artă – muzică, corespunzătoare ciclului achiziţiilor fundamentale, alocările orare fiind prevăzute în anexa nr. 4, precum şi alocările orare din aria curriculară Sănătate şi motricitate pentru învăţământul integrat sportiv, corespunzătoare ciclului achiziţiilor fundamentale prevăzute în anexa nr. 5, anexe care fac parte integrantă din ordin.
Planurile – cadru de învăţământ aprobate prin noul ordin se aplică începând cu anul şcolar 2012 – 2013, la clasa pregătitoare, precizându-se că în anul şcolar 2012 – 2013, la clasele I-a IV-a se aplică în continuare planul – cadru de învăţământ aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării şi tineretului nr. 4.686/2003, iar începând cu anul şcolar 2013 – 2014, planurile – cadru de învăţământ aprobate prin Ordinul 3654/2012 se aplică progresiv şi la clasele I şi a II-a. De asemenea, este aprobată Metodologia privind aplicarea planurilor – cadru de învăţământ pentru învăţământul primar, ciclul achiziţiilor fundamentale – clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a, cuprinsă în anexa nr. 6.
În conformitate cu art. 18 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, planurile – cadru de învăţământ pentru învăţământul primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se asigură dreptul constituţional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii. La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situaţia şcolară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Educatie și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s