Coborîrea ţintelor de creştere economică

Guvernul a revizuit în scădere cu peste un punct procentual prognoza de creştere economică pentru urmatorii ani. Astfel, pentru anul viitor, creşterea economică este estimată la 3,1% faţă de 4,5% în vechiul program, în timp ce pentru 2014 este prognozat un avans PIB de 3,6%. Pentru 2015, estimarea Guvernului este pentru o creştere economică de 3,9% iar pentru acest an ţinta a fost deja revizuită la 1,7%.
În acelaşi timp, exporturile şi importurile de bunuri şi servicii se vor menţine la niveluri ridicate, exportul net înregistrînd contribuţii negative la creşterea reală a produsului intern brut. Luînd în considerare evoluţia economiei mondiale, pentru perioada 2013-2015 sunt estimate creşteri medii anuale ale exporturilor de bunuri cu 11,2% şi de importuri cu 11,8%.
Ponderea deficitului extern în PIB, luînd în calcul şi contul de capital, se va diminua de la 5,0% la 4,7% în perioada 2013-2015, în condiţiile creşterii contribuţiei contului de capital. Pentru perioada 2013-2015 se prognozează ca valoarea investiţiilor străine să se majoreze de la 3,5 miliarde euro la 4,6 miliarde euro. Programul de convergenţă al Romaniei este revizuit anual şi transmis la Bruxelles dupa aprobarea de către Guvern.

Acest articol a fost publicat în Economie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s