Autorizarea unităţilor prim-procesatoare de tutun brut

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale a emis ordinul nr. 74/2012, act normativ privind autorizarea unităţilor prim – procesatoare de tutun brut.
Prezentul ordin statuează cadrul juridic privind autorizarea unităţilor prim – procesatoare de tutun brut.
Comercializarea tutunului brut se face numai către unităţi prim – procesatoare autorizate, pe bază de contract încheiat cu producătorii agricoli cultivatori de tutun.
Autorizarea unităţilor prim – procesatoare pentru tutunul brut se face anual de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în calitate de autoritate competentă. În scopul obţinerii autorizaţiei, în cursul lunii octombrie a anului curent, operatorii economici depun la biroul unic al autorităţii competente următoarele documente: cerere de autorizare; copie a certificatului de înregistrare la registrul comerţului; situaţia estimativă a contractelor cu producătorii agricoli cultivatori de tutun, pe soiuri şi regiuni; dosar tehnic cuprinzând descrierea procesului tehnologic, utilajele şi echipamentele componente ale instalaţiei proprii, utilizate la procesarea tutunului; lista potenţialilor cumpărători ai tutunului procesat; cazierul fiscal eliberat în condiţiile legii din care să rezulte că nu au fost săvârşite fapte sancţionate de legile fiscale, financiare, vamale, precum şi de cele care privesc disciplina financiară, inactivitatea fiscală şi neatragerea răspunderii solidare.
Autoritatea competentă, prin direcţia cu atribuţii privind politicile în domeniul tutunului, analizează şi evaluează documentaţia depusă de solicitant şi comunică acestuia decizia sa asupra cererii de autorizare, în termen de 30 de zile de la data înregistrării.
Unitatea prim – procesatoare poate contesta decizia emisă de autoritatea competentă asupra cererii sale de autorizare, în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii acesteia. Contestaţia se soluţionează de către Comisia de soluţionare a contestaţiilor care se stabileşte prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
Lista unităţilor prim – procesatoare a tutunului brut autorizate se publică pe site – ul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin intermediul direcţiei cu atribuţii privind politicile în domeniul tutunului, notifică Comisiei Europene, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, unităţile prim – procesatoare autorizate în anul respectiv şi structurile responsabile cu înregistrarea contractelor de cultivare.

Acest articol a fost publicat în Agricultura și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s