Şomajul în scădere!

Ştire pozitivă lansată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM): şomajul e în scădere, numărul şomerilor înregistraţi oficial, în luna martie, fiind de 454.541, cu aproape 20.000 mai puţini faţă de februarie.
Reducerea şomajului se face pe cale „naturală”: şomerii dispar din actele ANOFM, dar apar la primării şi la Agenţia Naţională de Prestaţii Sociale (ANPS), încadrându-se pentru a beneficia de diverse prestaţii sociale, fiindcă rămân fără surse de venit, o dată cu expirarea perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj. Mai bine de trei şomeri din cinci nu sunt indemnizaţi. Din totalul şomerilor înregistraţi, 170.820 au fost indemnizaţi şi 283.721 neindemnizaţi, numărul celor indemnizaţi scăzând cu 20.549 persoane faţă de luna precedentă!
Astfel, incapacitatea statului de a stimula crearea locurilor de muncă are un efect previzibil: cronicizarea şomajului. Asta înseamnă că, cei mai mulţi şomeri nu reuşesc să îşi găsească un job până la expirarea perioadei în care se acordă indemnizaţie de şomaj şi rămân fără sursă de venit. În schimb, primesc diverse forme de ajutoare sociale şi rămân o povară ce atârnă din ce în ce mai greu pentru cei din ce în ce mai puţini, care au un loc de muncă sau realizează o activitate aducătoare de venit, care este impozitată.
Astfel, există cinci judeţe (Teleorman, Buzău, Dolj, Covasna şi Vrancea), unde peste 70% dintre şomeri nu mai primesc indemnizaţii. Cifra exactă este 78,2% în cazul judeţului Teleorman, ceea ce duce la 4 / 5 numărul şomerilor fără indemnizaţii vs total şomeri. Polarizarea este evidentă, dacă ne raportăm la Timiş, unde doar 28,6% dintre şomeri nu mai primesc indemnizaţii.

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s