Criterii de înregistrare şi declarare a nou – născutului

Ministerul Sănătăţii a emis Ordinul nr. 359/2012, act normativ privind criteriile de înregistrare şi declarare a nou – născutului.
Produsul de concepţie expulzat sau extras complet din organismul matern, indiferent de durata amenoreei ori vârsta de gestaţie, este declarat născut viu dacă prezintă după expulzie sau extragere unul dintre următoarele semne de viaţă: respiraţie spontană, activitate cardiacă (pulsaţii ale cordonului ombilical) ori contracţia voluntară a unui muşchi.
Pentru nou – născutul viu se completează foaia de observaţie clinică a nou – născutului.
Certificatul medical constatator al naşterii se eliberează în termen de 24 de ore de la naştere. Răspunderea pentru îndeplinirea acestei obligaţii revine medicului care a asistat, a supravegheat sau a constatat naşterea, iar când acesta nu îşi poate îndeplini obligaţiile, medicului şef de secţie obstetrică – ginecologie.
În cazul în care naşterea completă (inclusiv expulzia placentei) are loc în afara unei unităţi sanitare, asistată sau nu de către personal medical, certificatul medical constatator al naşterii se eliberează de către medicul de familie al mamei. Dacă mama nu este înscrisă la un medic de familie, certificatul medical constatator al naşterii se eliberează de către spitalul pe raza căruia a avut loc naşterea.
Declararea şi înregistrarea naşterii la starea civilă se fac de către părinţi în termenele prevăzute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
În cazul în care părinţii nu pot face acest lucru, spitalul în care a avut loc naşterea are obligaţia de a declara şi înregistra naşterea la starea civilă în termenele prevăzute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 119/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Răspunderea pentru îndeplinirea acestei obligaţii revine medicului şef de secţie obstetrică – ginecologie.

Acest articol a fost publicat în Sanatate și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Criterii de înregistrare şi declarare a nou – născutului

  1. elenatimofte zice:

    actul normativ mai conţine detalii privind nou – născutul viu şi fătul născut mort, stabilind că orice copil născut la mai puţin de 24 de săptămâni de la concepţie care prezintă semne de viaţă va beneficia de îngrijiri de terapie intensivă neonatală şi va fi înregistrat într-un registru special pentru aceste cazuri, după care la împlinirea vârstei de 24 de săptămâni, va fi înregistrat în registrul de naşteri.

  2. Olga zice:

    Dar care au fost criteriile vechi de inregistrare si declarare a nou-nascutului in Romania? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s