Studii cu bani de acasă

Regulile de finanţare a învăţământului superior se schimbă radical: dacă până acum, 40- 50% dintre studenţi beneficiau de educaţie gratuită, din toamnă un procent mai mic de studenţi va avea parte de finanţarea studiilor în procent de 100%.
Restul, vor plăti un anumit procent sau integral.
Finanţarea se va face pe bază de granturi de studiu, iar un grant complet înseamnă 4.000 de lei/ an/ student echivalent, faţă de 2.600-2.800 de lei, cât era până acum. Cauza principală a subfinanţării universitare a fost, până acum, suma mică alocată per student (2.600-2.800 de lei). Din aceşti bani, se mai luau şi pentru finanţarea celor care îşi plăteau studiile, pentru că taxele nu acopereau costurile reale.
Pentru noul an universitar, Ministerul Educaţiei alocă universităţilor 45.887 de granturi de licenţă, 25.426 de granturi pentru programe de masterat, 4.000 pentru rezidenţiat şi 1.504 pentru studiile de doctorat.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Educatie și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Studii cu bani de acasă

  1. janaturea zice:

    Următorul an universitar ar putea să vină cu taxe mai mari pentru studenţi. Unele universităţi au mărit deja preţul pentru un an de studiu, şi asta pentru că Ministerul Educaţiei a majorat costul standard per student la 4.000 de lei. Ministerul Educaţiei a mărit finanţarea per elev de la 2.600 de lei, cât era până acum, la 4.000 de lei. Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a spus că dacă statul finanţează cu această sumă un student, tot atât ar trebui să fie şi taxele la universităţi.
    Unele universităţi au decis deja să mărească taxele, exemplu fiind academia de Studii economice care a mărit taxele pentru master şi pentru doctorat pentru următorul an universitar, asta pentru a nu îi afecta pe absolvenţii de liceu care vor să intre în acest an la facultate. Astfel, un an de master va costa 4.500 de lei, faţă de 3.800 de lei, în timp ce anul de doctorat va costa 5.500 de lei, faţă de 4.500 de lei cât a fost în anul şcolar trecut.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s