Regulile de finanţare a învăţământului superior se schimbă radical: dacă până acum, 40- 50% dintre studenţi beneficiau de educaţie gratuită, din toamnă un procent mai mic de studenţi va avea parte de finanţarea studiilor în procent de 100%.
Restul, vor plăti un anumit procent sau integral.
Finanţarea se va face pe bază de granturi de studiu, iar un grant complet înseamnă 4.000 de lei/ an/ student echivalent, faţă de 2.600-2.800 de lei, cât era până acum. Cauza principală a subfinanţării universitare a fost, până acum, suma mică alocată per student (2.600-2.800 de lei). Din aceşti bani, se mai luau şi pentru finanţarea celor care îşi plăteau studiile, pentru că taxele nu acopereau costurile reale.
Pentru noul an universitar, Ministerul Educaţiei alocă universităţilor 45.887 de granturi de licenţă, 25.426 de granturi pentru programe de masterat, 4.000 pentru rezidenţiat şi 1.504 pentru studiile de doctorat.
-
Articole recente
- Legea privind eliminarea unor taxe și tarife, constituţională
- Guvernul vrea să amâne cu o lună majorarea salariului minim
- Obiecția de neconstituționalitate referitoare la legea privind restituirea imobilelor preluate abuziv, respinsă
- Transferul tezaurului românesc la Moscova este atestat de documente autentice
- Dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă
- Peste 9000 de hectare de păduri vor fi securizate
- AMRCR solicită publicarea comunicărilor CE privind riscul de sancţionare pe Legea 150/2016
- Exercitarea tutelei administrative de către prefect
- Analizarea sesizării CCR pe legea care interzice unui condamnat penal să fie în Guvern
- Operațiune pentru prevenirea și combaterea atacurilor informatice
Arhive
Categorii
Legaturi utile
Unelte
Următorul an universitar ar putea să vină cu taxe mai mari pentru studenţi. Unele universităţi au mărit deja preţul pentru un an de studiu, şi asta pentru că Ministerul Educaţiei a majorat costul standard per student la 4.000 de lei. Ministerul Educaţiei a mărit finanţarea per elev de la 2.600 de lei, cât era până acum, la 4.000 de lei. Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a spus că dacă statul finanţează cu această sumă un student, tot atât ar trebui să fie şi taxele la universităţi.
Unele universităţi au decis deja să mărească taxele, exemplu fiind academia de Studii economice care a mărit taxele pentru master şi pentru doctorat pentru următorul an universitar, asta pentru a nu îi afecta pe absolvenţii de liceu care vor să intre în acest an la facultate. Astfel, un an de master va costa 4.500 de lei, faţă de 3.800 de lei, în timp ce anul de doctorat va costa 5.500 de lei, faţă de 4.500 de lei cât a fost în anul şcolar trecut.