Creşterea împrumuturilor şi scăderea creditelor pentru firme şi populaţie

Creditele pentru firme şi populaţie au scăzut în februarie cu 0,7% în termeni reali, împrumuturile în valută pentru populaţie fiind singura care a înregistrat uşoară creştere, băncile concentrându-se în continuare pe finanţarea statului.
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit s-a redus în luna februarie 2012 cu 0,1% (-0,7%în termeni reali) faţă de luna ianuarie 2012, până la 222,28 miliarde lei.
În ultimele 12 luni, creditul neguvernamental a înregistrat o creştere de 7,6% (4,9%în termeni reali), pe seama majorării cu 4,3% a componentei în lei (1,7% în termeni reali) şi cu 9,5% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a majorat cu 6,1%). Creditul guvernamental s-a majorat în februarie 2012 cu 4,5%, până la 77,03 miliarde lei, iar pe ultimele 12 luni consemnează o creştere de 23% (19,9% în termeni reali). Creditele acordate pentru administraţia centrală, administraţiile locale,  administraţiile sistemelor de asigurări sociale au avansat cu 150 de milioane lei, la 8,81
miliarde lei, în timp ce titlurile de valoare emise de stat au urcat cu 4,8%, de la 65 miliarde lei la 68,22 miliarde lei. Masa monetară în sens larg (M3) a crescut în februarie cu 0,5% (-0,2 la sută în termeni reali), la 217,64 miliarde lei, iar în ultimele 12 luni a urcat cu 9,9% (7,1% în termeni reali).

Acest articol a fost publicat în Domeniul financiar - bancar, Economie și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s