Organizarea şi desfăşurarea activităţilor de educaţie fizică şi sport în învăţământul preuniversitar

Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 3462/2012 aprobă Metodologia organizării şi desfăşurării activităţilor de educaţie fizică şi sport în învăţământul preuniversitar, prevăzută în anexa care face parte integrantă din ordin, la data intrării noului act normativ în vigoarefiind abrogată orice dispoziţie contrară. Noul act normativ prevede că obiectivele generale ale educaţiei fizice şi sportului sunt:
a) menţinerea stării optime de sănătate;
b) favorizarea proceselor de creştere şi de dezvoltare fizică armonioasă;
c) dezvoltarea capacităţii de mişcare, prin formarea deprinderilor motrice şi prin optimizarea calităţilor motrice;
d) dezvoltarea echilibrată a laturilor personalităţii: cognitivă, afectivă şi volitivă;
e) formarea obişnuinţei de practicare sistematică a exerciţiilor fizice;
f) formarea capacităţii de integrare şi acţionare în grup;
g) însuşirea cunoştinţelor de bază proprii domeniului educaţiei fizice şi sportului.
Potrivit reglementărilor, în învăţământul preuniversitar, educaţia fizică şi sportul figurează atât ca activităţi curriculare, cât şi ca activităţi extracurriculare, ca activităţi curriculare, pe lângă trunchiul comun, activităţile de educaţie fizică şi sport putând fi incluse în curriculum la decizia şcolii, ca discipline opţionale. De asemenea, noul act normativ conţine precizări detaliate privind: formele de organizare a activităţilor de educaţie fizică şi sport în învăţământul preuniversitar, participarea elevilor la activităţile de educaţie fizică şi sport în funcţie de starea lor de sănătate, organizarea şi desfăşurarea activităţii de selecţie şi iniţiere a elevilor cu aptitudini pentru practicarea sportului de performanţă în cadrul unităţilor de învăţământ cu program sportiv, măsuri pentru prevenirea şi evitarea accidentelor în timpul activităţilor de educaţie fizică şi sport, amenajarea, dotarea şi întreţinerea bazelor sportive şcolare, baza sportivă şi dotarea materială pentru învăţământul sportiv integrat şi suplimentar, cerinţe deontologice privind activitatea personalului didactic de predare, activitatea catedrei, respectiv a comisiei metodice şi  activitatea asociaţiei sportive şcolare.

Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Educatie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s