Noi modificări la Codul Fiscal în dezbatere

Direcţia Generală a Finanţelor Publice informează că pe websiteul Ministerului Finanţelor Publice, la adresa http://www.mfinante.ro, secţiunea Transparenţă decizională, a fost publicat Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
Potrivit reprezentanţilor ANAF, promovarea acestui act normativ este determinată de necesitatea implementării unor măsuri în vederea întăririi măsurilor de supraveghere a circulaţiei produselor energetice, precum şi a diminuării fenomenului de evaziune fiscală.
Proiectul de act normativ introduce obligaţia marcării şi colorării păcurei şi a produselor energetice asimilate din punct de vedere al accizelor acesteia, în vederea diminuării evaziunii fiscale din domeniul produselor energetice.
Scopul aplicării marcatorilor fiscali este acela de a se monitoriza utilizarea efectivă a acestor produse energetice, astfel încât produsele să fie taxate corespunzător în funcţie de utilizare.
Actul normativ propus prevede ca pe teritoriul naţional să nu se mai utilizeze, transporte, deţină în afara antrepozitului fiscal sau să nu se mai comercializeze, produse tip păcură, fără a fi marcate şi colorate. În condiţiile în care se constată prezenţa acestor produse fără a fi marcate şi colorate, se va proceda la stabilirea ca obligaţie de plată a unei accize la nivelul motorinei.
Totodată, în situaţia în care se constată utilizarea sau comercializarea acestor produse drept carburanţi pentru motor, se va aplica de asemenea nivelul accizelor pentru motorină.
Pentru aplicarea unui tratament nediscriminatoriu, marcarea şi colorarea acestor produse va fi obligatorie atât pentru produsele din producţia internă, cât şi pentru produsele provenite din achiziţii intracomunitare sau din import.
În ceea ce priveşte stocurile de produse tip păcură existente pe piaţă la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, există obligaţia inventarierii acestora, precum şi a supravegherii circulaţiei şi consumului până la epuizarea stocurilor.
De asemenea, s-a reglementat şi regimul deplasărilor intracomunitare, din şi spre ţări terţe, precum şi a celor care au loc doar pe teritoriul naţional sau în tranzit şi care au fost iniţiate înainte de intrarea în vigoare a prezentului act normativ. Monitorizarea mişcărilor până la locul de destinaţie sau până părăsesc teritoriul naţional se va face prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
De asemenea, se prevede ca durata deplasărilor iniţiate înainte de intrarea în vigoare a prezentului act normativ nu poate fi mai mare de 92 de zile. Se ţine cont de faptul că Regulamentul (CE) nr. 684/2009 al Comisiei din 24 iulie 2009 de implementare a Directivei 2008/118/CE a Consiliului în ceea ce priveşte procedurile informatizate pentru deplasarea produselor accizabile în regim suspensiv de accize,indică acest termen ca fiind un termen rezonabil pentru încheierea deplasărilor în regim suspensiv de accize.
Produsele energetice de tipul păcurei şi cele asimilate acesteia nu sunt supuse marcării şi colorării în situaţiile în care sunt destinate exportului şi livrărilor intracomunitare, iar livrarea şi circulaţia acestora se face doar sub supraveghere fiscală, potrivit prevederilor proiectului de act normativ.

Acest articol a fost publicat în Taxe si impozite și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s