Summit-ul liderilor financiari ai statelor G20

Miniştrii Finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale din statele G20 – cele mai mari economii ale lumii – se întâlnesc în Mexic la patru zile după ce Uniunea Europeană a aprobat al doilea pachet de finanţare externă a Greciei, de 130 miliarde euro, în timp ce FMI avertizează că incertitudinile privind sustenabilitatea datoriilor de stat ar putea provoca o nouă rundă de recesiune mondială.
În contextul scăderii cererii din partea celor 500 de milioane de consumatori din UE, marii exportatori asiatici China şi Japonia au dat semnale că sunt pregătite să participe la rezolvarea crizei din zona euro.
Ministrul japonez al Finanţelor, Jun Azumi, a declarat luni la Beijing că singura condiţie este ca UE să creeze un mecanism de protecţie mai solid.
Subsecretarul Trezoreriei SUA pentru afaceri internaţionale, Lael Brainard, a declarat recent în Congres că administraţia nu doreşte suplimentarea fondurilor disponibile FMI.
Secretarul pentru relaţii cu presa al Casei Albe, Jay Carney, a declarat marţi la Washington că SUA vrea „măsuri suplimentare” din partea Europei pentru consolidarea mecanismelor de siguranţă.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, fost ministru de finanţe al Franţei în perioada de început a crizei datoriilor de stat, vrea suplimentarea resurselor Fondului cu 500 miliarde de dolari.
Cele 17 state din zona euro au promis că vor acorda contribuţii suplimentare de aproximativ 200 miliarde euro.
Liderii europeni se vor reuni la începutul lunii martie la Bruxelles pentru a discuta despre condiţiile de funcţionare ale noului Mecanism European de Stabilitate, fondul permanent de 500 miliarde euro care ar trebui inaugurat în iulie, cu un an mai devreme decât se planificase iniţial. Mecanismul are rolul de a ajuta statele membre UE care au probleme cu plata datoriilor de stat.

Acest articol a fost publicat în Economie, Eveniment, International și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s