Condiții de creditare mai aspre pentru IMM

Cele mai mari bănci din piaţă intenţionează să înăsprească şi mai mult condiţiile de creditare pentru companiile mici, dar şi pentru populaţie în primul trimestru al anului 2012, potrivit „sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei“, realizat de Banca Naţională a României (BNR) în februarie.
Acest comportament din partea băncilor ar putea fi rezultatul retragerii susţinerii din partea băncilor – mamă, care trimiteau în România resurse în euro pentru credite, atrase la dobânzi foarte avantajoase în afara României. Acum acest lucru nu se mai intimpla.
Băncile vor fi nevoite să se bazeze într-o bună măsură pe atragerea de resurse locale pentru a satisface nevoia clienţilor de credite. Totuşi, dobanzile interbancare se află la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, fenomen ce reduce dobânzile pentru mulţi clienti care au credite cu dobânda variabilă. Rezultatele sondajului ignoră deciziile BNR menite să reducă dobânzile la creditele în  lei, care este una din ţintele BNR şi unul din motivele pentru care a redus dobânda de politică monetară, pe care BNR o cere băncilor pentru refinanţarea acestora. Reducerea dobânzilor ar trebui să atragă de la sine o creştere a cererii pentru credite în prima jumatate a anului 2012.

Acest articol a fost publicat în Domeniul financiar - bancar, IMM și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s