Ordin privind formarea iniţială a poliţiştilor locali

Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 30/2012 privind formarea iniţială, în anul 2012, în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor a poliţiştilor locali cu atribuţii în domeniul ordinii şi liniştii publice şi în domeniul circulaţiei rutiere este noul act normativ ce stabileşte că instituţiile de învăţământ din cadrul MAI alocă, în anul 2012, un număr de 1.815 locuri în vederea formării iniţiale a poliţiştilor locali cu atribuţii în domeniul ordinii şi liniştii publice şi în domeniul circulaţiei rutiere. Instituţiile menţionate, numărul de locuri repartizat fiecărei instituţii de învăţământ, perioadele în care se realizează programele de formare iniţială, precum şi cuantumul cheltuielilor de şcolarizare/cursant/program de formare iniţială sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din ordin. Stabilind că programul de formare iniţială (instruirea, utilizarea bazei didactico – materiale, organizarea şi desfăşurarea examenului de absolvire, inclusiv eliberarea certificatului de absolvire şi a foii matricole care atestă competenţele profesionale dobândite) costă 2.000 lei, iar la solicitare, instituţiile asigură:
a) cazare în incinta instituţiei – 3.800 lei. Excepţie face Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj – Napoca, care nu are posibilitate de cazare în anul 2012;
b) servirea zilnică a celor 3 mese principale. Contravaloarea acestora este de până la 25 lei/zi. Excepţie face Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, care nu are această facilitate,
actul normativ precizează că formarea iniţială a personalului poliţiei locale în domeniul ordinii şi liniştii publice şi în domeniul circulaţiei rutiere se desfăşoară potrivit unui curriculum unitar întocmit de către Direcţia generală management resurse umane, după consultarea structurilor de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Poliţiştii locali care au funcţii de conducere urmează pe timpul cursului de formare iniţială şi modulul de management, conform prevederilor legale în vigoare. Structurile poliţiei locale au obligaţia achitării cheltuielilor de şcolarizare ocazionate de urmarea programelor de formare, pentru personalul participant. Modalităţile şi formele de plată se stabilesc în urma consultării cu instituţiile de formare ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.
De asemenea, sunt detaliate modul de depunere a dosarelor de înscriere, conţinutul dosarului de înscriere, fiind precizat că grupele de studiu sunt compuse dintr-un număr cuprins între 15 şi 25 de cursanţi, stabilit de conducătorii instituţiilor care asigură formarea iniţială, în limita numărului de locuri repartizat. În cazul nepromovării examenului de absolvire, cursantul are posibilitatea de a solicita reexaminarea, o singură dată, în termen de 6 luni de la finalizarea programului de formare iniţială, la oricare dintre instituţiile de formare prevăzute în anexă, care organizează în această perioadă examenul de absolvire, fără plata cheltuielilor aferente acestuia.  În situaţia nepromovării reexaminării, cursantul poate susţine examenul de absolvire numai după repetarea programului de formare, la propunerea structurilor poliţiei locale în care este încadrat, cu suportarea cheltuielilor de şcolarizare.

Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Ordine si liniste publica și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s