Legalizarea dării de mită în India

Corupția la scară mică provoacă pagube mari. Iar lupta împotriva evaziunii fiscale este cu atât mai grea cu cât contribuabilii au tot mai puțină încredere tocmai în reprezentanții fiscului.
Consilierul-șef al ministrului indian de Finanțe, Kaushik Basu, a găsit o soluție: legalizarea ”unor anumite tipuri de dare de mită”. Propunerea a provocat dezbateri furtunoase în India.
Basu vrea să legalizeze doar așa-numita „mită de hărțuire“, cea pe care o persoană o plătește pentru a obține lucruri la care are dreptul legal. În astfel de cazuri, susține Basu, „donatorului“ trebuie să i se asigure imunitate, iar plângerea sa, dacă e dovedită, ar trebui să ducă nu doar la pedepsirea „beneficiarului“, ci și la despăgubirea „donatorului“. Teama de a nu fi prinși ar trebui să-i facă pe „beneficiari“ mai reținuți, atunci când e vorba să ceară mită.
Un site din India, înființat de activiști anticorupție, arată cât de corupți sunt oficialii acestei țări: sunt prezentate peste 8.500 de cazuri de dare de mită, în valoare de 375 de milioane de rupii (8,4 milioane de dolari).
Cifrele sunt mult mai mari când este vorba, de exemplu, de restituirea impozitului pe venit, unde „comisionul“ este fix 10%, ceea ce înseamnă sume între 5.000 și 50.000 de rupii pentru fiecare caz în parte.

Acest articol a fost publicat în Diverse, International și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s