Chirie sau achiziţie de locuinţe?

Preţurile apartamentelor vechi din Bucureşti au scăzut în ultimii ani mai repede decât chiriile, astfel că rata lunară la un credit pe 30 de ani prin programul “Prima casă” este, în medie, cu 8,4% mai mică decât chiria unui apartament similar.
Rata lunară la un credit pe 30 de ani prin programul guvernamental “Prima casă” este mai mică decât chiria pentru un apartament similar în cazul a 21 din 27 de tipuri de locuinţe care pot fi cumpărate prin acest program.
Spre exemplu, o garsonieră în Drumul Taberei din Bucureşti, pentru care este solicitat un preţ de 35.000 de euro, ar putea fi cumpărată plătind un avans de 1.700 de euro şi o rată lunară de circa 170 de euro timp de 30 de ani. Pentru acelaşi tip de locuinţă, proprietarii solicită o chirie medie de 225 de euro lunar, care poate fi negociată de cele mai multe ori la nivelul de 200 de euro.
În acest moment este mult mai avantajos să achiziţionezi o locuinţă decât să stai cu chirie, comparativ cu condiţiile din 2008. Preţurile de tranzacţionare au scăzut foarte mult, iar în prezent chiria şi rata sunt în acelaşi palier. Într-o zonă semicentrală precum 1 Mai, apartamentele cu două camere se închiriază cu 300-350 de euro, iar preţurile de vânzare sunt de 65.000-70.000 de euro. Cine are bani de avans poate cumpăra având o rată la “Prima casă” de aproximativ 300 de euro lunar.

Acest articol a fost publicat în Locuinte - imobiliare și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s