ANCOM reglează tarifele la telefonie

Toţi operatorii de telefonie fixă şi mobilă din România vor fi obligaţi să reducă tarifele maxime pe care le pot percepe pentru terminarea apelurilor telefonice în propriile reţele, scăderea, de peste 30%, urmând să fie aplicată în două etape, noile tarife fiind comunicate operatorilor. Astfel, începând cu 1 martie 2012, cei şase operatori de telefonie mobilă identificaţi cu putere semnificativă pe piaţă – Cosmote, Orange, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil şi Vodafone – vor practica un tarif maxim pentru serviciile de terminare a apelurilor în reţele de telefonie mobilă de 4,05 eurocenţi pe minut.
În cea de-a doua etapă de reducere a tarifelor, programată pentru data de 1 septembrie 2012, operatorii de telefonie mobilă vor practica un tarif maxim de 3,07 eurocenţi/minut.
În ceea ce priveşte tarifele maxime pentru interconectare în vederea terminării apelurilor practicate de cei 51 de operatori de telefonie fixă identificaţi ca având putere semnificativă pe piaţă, acestea vor scădea în prima etapă la 0,82 eurocenţi/minut de la 1 martie 2012, urmând ca de la 1 iulie 2012 să scadă la 0,67 eurocenţi/minut. Tarifele de interconectare practicate de furnizorii de telefonie fixă nu mai sunt diferenţiate în funcţie de intervale orare.
Tarifele au fost stabilite de ANCOM pe baza unor analize comparative cu nivelurile tarifelor de terminare din alte state europene, determinate pe baza unor modele incrementale pe termen lung (LRIC) de calculaţie a costurilor evitate asociate furnizării serviciilor de terminare.
Potrivit datelor raportate de furnizori, piaţa de comunicaţii electronice a înregistrat în prima jumătate a anului 2011 valoarea de 1,7 miliarde euro (7,3 miliarde RON). Veniturile obţinute din servicii de terminare a apelurilor de voce de către operatorii de telefonie mobilă din România în această perioadă au atins suma de 0,2 miliarde euro (0,85 miliarde RON), reprezentând 11,7% din valoarea pieţei de comunicaţii electronice, în timp ce operatorii de telefonie fixă au obţinut 0,05 miliarde euro (0,2 miliarde RON) din serviciile de terminare a apelurilor de voce, reprezentând 2,7% din valoarea pieţei de comunicaţii electronice.
Tarifele percepute în prezent de operatorii de telefonie fixă sunt de 0,97 eurocenţi pe minut.

Reclame
Acest articol a fost publicat în IT si comunicatii și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s