Islanda deschide piaţa muncii şi pentru români

Cetăţenii români şi bulgari pot trăi şi munci în Islanda, de la 1 ianuarie, beneficiind de aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii celorlalte state ale Uniunii Europene. După 5 ani de la aderarea României şi Bulgariei la blocul comunitar, cetăţenii lor nu mai au nevoie să obţină permise speciale de şedere şi de muncă pentru a trăi în Islanda, la 1 ianuarie expirând legea specială care îi privea. Românii şi bulgarii care deţin deja permise de şedere şi de muncă nu vor mai trebui să le reînnoiască la expirare. Cei care vor sosi pentru prima oară în Islanda nu vor mai avea nevoie de astfel de permise, urmând doar să se înregistreze la Registrul Naţional.
În momentul aderării României şi Bulgariei la UE, la 1 ianaurie 2007, guvernul de la Reykjavik a decis să profite de termenul maxim posibil (5 ani) până la modificarea statutului cetăţenilor celor două ţări.
Islanda este membră a Spaţiului Economic European, a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb şi a spaţiului Schengen, cetăţenii săi fiind liberi să călătorească, să trăiască şi să muncească cu drepturi foarte asemănătoare cu ale localnicilor în majoritatea ţărilor europene.

Acest articol a fost publicat în International și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s