Românii nu se mai împrumută în lei

Ultimele date furnizate de Banca Naţională a României, luna trecută românii au luat credite noi doar în valută şi au fugit de cele în moneda românească. În noiembrie, băncile nu au reuşit să-i convingă pe români să ia credite în lei. Mai mult, împrumuturile în lei pentru populaţie au scăzut ca şi valoare. În schimb, creditul în valută merge tot mai bine. Numai luna trecută, băncile au dat credite noi de aproape 150 de milioane de euro.
Ca să descoperim motivul acestei evoluţii, trebuie să ne uităm la dobânzi. Ultimele date ale BNR ne arată că în octombrie băncile au vândut credite în lei cu dobândă medie de peste 12 la sută. În schimb, dobânda la împrumuturile în euro este de două ori mai mică. Cu toate acestea, bancherii spun, de câteva luni, că împrumuturile în lei se vor dezgheţa. Şi asta nu pentru că dobânzile vor scădea simţitor. Din ianuarie, noul regulament de creditare al BNR va restrânge creditul în valută şi nu le lasă românilor decât varianta împrumuturilor în moneda naţională.
Ce credite au luat românii în noiembrie 2011
Credite în lei -0,5%
Credite în valută +0,9%
Dobânzi la credite noi pentru populaţie
Credite în lei  12,84%
Credite în euro  5,83%

Acest articol a fost publicat în Domeniul financiar - bancar și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s