Solicitarea președintelui BCE către autoritățile de reglementare privind evitarea unei crize a creditelor

Mario Draghi, Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a solicitat autorităţilor de reglementare să se asigure ca legislaţia bancară mai dură cu privire la nivelul capitalului să nu aibă ca rezultat o criză a creditelor, iar băncilor să păstreze finanţarea sectorului privat.
Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a cerut băncilor să ajungă la o rată de adecvare a capitalului Tier 1 de minimum 9% până la jumătatea anului 2012, în comparație cu un nivel de 7% care urmează să fie atins până în anul 2013.
Unii analişti cred că respectarea standardelor mai dure ar putea condiţiona băncile să restrângă creditarea prin scăderea expunerilor.
„Băncile din zona euro sunt supuse unor presiuni atât în privinţa bazei de capital cât şi a condiţiilor de finanţare”, a declarat Draghi.
Bancherul a specificat că planul de durabilitate a capitalului este o încercare de întărire a poziţiei băncilor pe pieţele financiare, însă nu este un proces foarte uşor.
Acţionarii nu sunt mereu deschişi la mărirea capitalului, însă alte alegeri ar avea o influență economică mai mare asupra lor, a precizat şeful BCE.
„Vânzarea de active nu este preferabilă, iar reducerea creditării economiei reale este şi mai rea”, a subliniat preşedintele BCE.
El consideră că autorităţile publice trebuie să atenueze impactul asupra economiei reale, iar băncile trebuie să ia în considerare micşorarea dividendelor şi a compensaţiilor ad hoc, pentru consolidarea capitalului.
EBA a precizat că băncile europene au nevoie de capital suplimentar pentru a respecta standardul cu privire la capital.

Acest articol a fost publicat în Economie, International și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s