Anularea contractelor încheiate de Hidroelectrica

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, compania fiind controlată de Ministerul Economiei cu 80% din acţiuni.
Compania vinde energie atât pe piaţa reglementată, cât şi pe cea concurenţială sau prin contracte bilaterale, atât în România (95,6% din producţie, în 2010), cât şi la export.
Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene ca, până la finele acestui an, să trimită firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzacţia nu a fost încheiată prin intermediul Bursei de energie OPCOM.
La 21 octombrie, Comisia Europeană (CE) anunţa că analizează contractele încheiate de Hidroelectrica cu Arcelor Mittal Galaţi şi Alro Slatina, dar şi cu unii distribuitori de energie cu amănuntul, principalul motiv fiind bănuiala că aceste contracte s-ar fi realizat la tarife sub nivelul pieţei.
Trecem prin vremuri grele, dar subvenţiile indirecte nu sunt o soluţie pentru a rezolva anumite probleme din diverse sectoare. Prin tarife reduse la electricitate acordate anumitor jucători, se reduce preţul de cost la beneficiar, dar sunt periculoase pentru concurenţă.
„Când preţurile energiei electrice nu sunt stabilite liber pe piaţă, întreaga piaţă a energiei este distorsionată şi preţurile electricităţii pentru restul consumatorilor devin mai mari (…)”, afirmă comisarul pentru Concurenţă Joaquin Almunia, vicepreşedinte al CE.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Economie, Industrie și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s