Modificările la Legea Arhivelor neconstituţionale

Legea pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale 16/1996 este neconstituţională, întrucât a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, prevăzut la articolul 61 din legea fundamentală, potrivit deciziei Curţii Constituţionale luată de către magistraţi în unanimitate. Proiectul Legii Arhivelor Naţionale prevede că documentele din Arhivele Na­ţio­nale predate în custodie sau preluate în mod abuziv de la cultele religioase vor putea fi re­tra­se din administrarea Fondului Arhivistic Naţional al României. Opoziţia a criticat acest proiect de lege, susţinând că, prin mo­dificările aduse legii arhivelor, documentele care fac parte din fondul arhivistic na­ţio­nal al României urmează să fie trecute într-o administrare privată.
Pe 16 noiembrie, USL a solicitat Curţii Constituţionale să constate neconstituţionalitatea prevederilor articolelor 19, 191 şi 192 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, susţinând că aplicarea prevederilor acestei legi în forma nou adoptată înseamnă încălcarea unei prevederi din Legea Arhivelor care nu a fost modificată, precum şi a prevederilor cu privire la actele de stare civilă şi a metodologiei de aplicare a acesteia, “în sensul în care aceste legi abilitează Arhivele Naţionale, ca instituţie publică, să preia re­gistrele de stare civilă şi să elibereze extrase de pe actele de stare civilă şi de pe cele asimilabile acestora”.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s