Prognoza de inflaţie redusă la 3%

BNR a revizuit în luna noiembrie în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiecţia pentru anul viitor a fost redusă de la 3,5% la 3%. Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%. Preţurile de consum au crescut cu 0,64% în octombrie, după patru luni consecutive de scăderi, astfel că rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,55%, puţin peste minimul ultimilor 20 de ani, înregistrat în septembrie.
Deşi deprecierea monedei naţionale a fost mai temperată în luna noiembrie faţă de pierderile consemnate de valutele din regiune, cursul de referinţă anunţat de BNR a depăşit pragul de 4,36 lei şi s-a apropiat de maximul istoric de 4,3688 lei/euro înregistrat în vara anului trecut.
Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, afirma în luna octombrie că România are şansa istorică de a reduce inflaţia la niveluri de sub 3% în următorii ani, scenariu posibil dacă politica monetară a băncii centrale va fi sprijinită „în mod ferm” de politicile fiscale şi salariale. De asemenea, viceguvernatorul BNR Cristian Popa declara că rata inflaţiei va reintra în intervalul ţintit până la sfârşitul acestui an şi se va păstra şi anul viitor în apropierea ţintei.

Acest articol a fost publicat în Domeniul financiar - bancar, Economie și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s