TVA record în Ungaria: 27%

Parlamentul ungar a adoptat legea cu privire la impozitele pentru anul 2012, care prevede creşterea TVA la 27%. Taxa pe valoarea adăugată (TVA), care era până acum de 25%, devine astfel cea mai mare din Uniunea Europeană (UE).
Legea, care prevede totodată creşteri de impozite pentru microîntreprinderi, a fost adoptată cu 232 de voturi pentru, și 72 de deputaţi au votat împotrivă. Fidesz, partidul premierului conservator Viktor Orban, are o majoritate de două treimi în Parlament.
Adoptarea actului legislativ se încadrează într-un context economic încordat în Ungaria, care a fost nevoită să ceară asistenţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Comisiei Europene, din cauza greutăților întâmpinate în a găsi finanţare pe pieţe. Ţara central-europeană şi-a pierdut plauzibilitatea după o serie de măsuri luate de guvern ce vizau reducerea deficitului, cum au fost naţionalizarea fondurilor de pensii şi majorarea severă a impozitelor percepute băncilor sau companiilor din diferite sectoare, în special telecomunicaţii. Nu a fost lansată însă nicio reformă de fond, ceea ce preocupă agenţiile de rating.
Comisia Europeană a confirmat primirea din partea Ungariei a unei cereri pentru o eventuală asistenţă financiară de tip preventiv, o cerere asemănătoare fiind adresată Fondului Monetar Internaţional. În urmă cu 3 ani, Ungaria a devenit prima ţară din Uniunea Europeană care a beneficiat de asistenţă financiară mixtă de la UE, FMI şi Banca Mondială, Budapesta beneficiind în sumă de 20 de miliarde de euro.
Bugetul Ungariei pe anul 2012, care prevede un deficit de 2,8% din PIB, urmează să fie adoptat săptămâna viitoare.

Acest articol a fost publicat în Economie, International și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s