Propunerea legislativă care reglementează statutul profesional al medicului expert al asigurărilor sociale a fost adoptată de către Senat.
Iniţiativa legislativă îi are ca semnatari pe senatorii Minerva Boitan, Emilian Frâncu, Vasile Mustăţea, Romeo Nicoară, Cornel Popa (PNL), Laurenţiu Coca, Elena Mitrea (PSD), Tiberiu Gunthner (UDMR) şi pe senatorii PDL Nicolae Dobre şi Ion Ruşeţ.
Conform proiectului, funcţia de medic expert al asigurărilor sociale poate fi îndeplinită de medici specialişti sau primari în expertiza medicală şi recuperarea capacităţii de muncă, cu drept de liberă practică şi înscrişi în Colegiul Medicilor din România.
În textul adoptat de senatori se specifică că expertiza medicală în recuperarea capacităţii de muncă este o specialitate clinică de sinteză, care realizează un diagnostic clinic complet.
Senatorii au aprobat proiectul cu 64 de voturi „pentru”, 46 de voturi „împotrivă” şi 3 abţineri.
În expunerea de motive a textului de lege se precizează că modificarea legislaţiei cu privire la pensii, de invaliditate, la persoanele cu handicap şi altor forme de protecţie socială „creşte responsabilitatea medicului specialist în expertiză şi recuperarea capacităţii de muncă”.
„Pentru a fi pregătiţi şi informaţi medicii experţi au nevoie de un acces permanent şi obligatoriu la literatura de specialitate, manifestări ştiinţifice sau alte forme de perfecţionare profesională. Totodată, prin munca lor, medicii experţi, asemenea celorlalte categorii de medici sunt expuşi riscului efectelor contaminării cu diverşi agenţi patogeni din contactul cu pacienţii. De aceea, pentru a le stabili drepturile şi obligaţiile ce decurg din practicarea profesiunii de medic expert este necesară o lege care să reglementeze statutul acestora”, afirmă iniţiatorii.
Legea are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată.
-
Articole recente
- Legea privind eliminarea unor taxe și tarife, constituţională
- Guvernul vrea să amâne cu o lună majorarea salariului minim
- Obiecția de neconstituționalitate referitoare la legea privind restituirea imobilelor preluate abuziv, respinsă
- Transferul tezaurului românesc la Moscova este atestat de documente autentice
- Dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă
- Peste 9000 de hectare de păduri vor fi securizate
- AMRCR solicită publicarea comunicărilor CE privind riscul de sancţionare pe Legea 150/2016
- Exercitarea tutelei administrative de către prefect
- Analizarea sesizării CCR pe legea care interzice unui condamnat penal să fie în Guvern
- Operațiune pentru prevenirea și combaterea atacurilor informatice
Arhive
Categorii
Legaturi utile
Unelte