Statutul profesional al medicului expert al asigurărilor sociale

Propunerea legislativă care reglementează statutul profesional al medicului expert al asigurărilor sociale a fost adoptată de către Senat.
Iniţiativa legislativă îi are ca semnatari pe senatorii Minerva Boitan, Emilian Frâncu, Vasile Mustăţea, Romeo Nicoară, Cornel Popa (PNL), Laurenţiu Coca, Elena Mitrea (PSD), Tiberiu Gunthner (UDMR) şi pe senatorii PDL Nicolae Dobre şi Ion Ruşeţ.
Conform proiectului, funcţia de medic expert al asigurărilor sociale poate fi îndeplinită de medici specialişti sau primari în expertiza medicală şi recuperarea capacităţii de muncă, cu drept de liberă practică şi înscrişi în Colegiul Medicilor din România.
În textul adoptat de senatori se specifică că expertiza medicală în recuperarea capacităţii de muncă este o specialitate clinică de sinteză, care realizează un diagnostic clinic complet.
Senatorii au aprobat proiectul cu 64 de voturi „pentru”, 46 de voturi „împotrivă” şi 3 abţineri.
În expunerea de motive a textului de lege se precizează că modificarea legislaţiei cu privire la pensii, de invaliditate, la persoanele cu handicap şi altor forme de protecţie socială „creşte responsabilitatea medicului specialist în expertiză şi recuperarea capacităţii de muncă”.
„Pentru a fi pregătiţi şi informaţi medicii experţi au nevoie de un acces permanent şi obligatoriu la literatura de specialitate, manifestări ştiinţifice sau alte forme de perfecţionare profesională. Totodată, prin munca lor, medicii experţi, asemenea celorlalte categorii de medici sunt expuşi riscului efectelor contaminării cu diverşi agenţi patogeni din contactul cu pacienţii. De aceea, pentru a le stabili drepturile şi obligaţiile ce decurg din practicarea profesiunii de medic expert este necesară o lege care să reglementeze statutul acestora”, afirmă iniţiatorii.
Legea are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Sanatate și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s