Litigii de muncă şi asigurări sociale

Blocajul dosarelor de litigii de muncă şi asigurări sociale de la Secţia VIII a a Tribunalului Bucureşti, care a produs situaţia ca primul termen alocat de la depunerea unei acţiuni la instanţă să depăşească 530 de zile, a fost cauzat de diverse probleme care nu ţin de activitatea magistraţilor acestei secţii, ci de factori externi. Astfel, situaţia de haos a fost determinată de lipsa de putere a CSM şi a Ministerului Justiţiei de a lua măsurile ce se impuneau pentru împiedicarea acestei situaţii care îi aduce pe justiţiabili la disperare, în special pe pensionarii care riscă să înceteze din viaţă până la rezolvarea cauzei lor în care cer recalcularea pensiei. La nenumăratele cereri ale Tribunalului Bu­cureşti adresate Ministerului Justiţiei, s-a răspuns cu rigiditate de către ministrul Predoiu că nu se va adăuga nimic şi că CSM este cel care trebuie să redistribuie personalul existent în sistem pentru a se suplimenta numărul lipsă de judecători şi personal auxiliar de la cel mai mare tribunal din ţară.


Faptul că este necesar să aştepţi un an şi jumătate de la depunerea acţiunii şi până la primul termen de judecată a fost determinat de lipsa acută de personal şi anume judecători, asistenţi judiciari şi grefieri şi de dublarea numărului de dosare în 2011, comparativ cu 2010. Dublarea numărului de dosare a fost determinată de politica economică a Cabinetului Boc, în special de legile cu privire la recalcularea pensiilor, mai ales la militari, şi de măsurile de reorganizare din instituţiile publice, care au dus la concedieri masive.
La Secţia a VIII-a există în schemă 26 de judecători, dar fizic sunt, doar 21. La cei 21 de judecători există doar 12 asistenţi judiciari din partea sindicatelor şi pa­tro­natelor, fără de care nu se poate judeca, sub sancţiunea nulităţii. Cum un judecător este necesar să intre în sală cu doi asistenţi judiciari în complet, numărul acestora este mic. Din această cauză, judecătorii Secţiei intră din ce în ce mai rar în şedinţe, însă cu mult mai multe dosare decât de obicei, circa 80-100 pe şedinţă. Totodată, există şi o lipsă acută de grefieri, doar 12, la cei 21 de judecători. Cu toate acestea, deşi s-au făcut zeci de demersuri scrise în ultimul an, în care conducerea TB a cerut Ministerului Justiţiei completarea posturilor, ministrul Predoiu a rămas rigid, solicitând CSM să redistribuie personalul existent, în funcţie de necesităţile instanţelor.

Acest articol a fost publicat în Avocati - notari - executori jud - mediatori și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s