Lipsă de cvorum la votarea legii asistenței sociale

Votul la legea asistenţei sociale a fost tergiversat săptămâna trecută din cauza suspendării şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor din lipsă de cvorum. Proiectul de lege cu privire la  asistenţa socială a primit raport benefic din partea Comisiei de muncă și a intrat în dezbaterea deputaţilor. În timpul deliberărilor proiectul a fost reîntors din plen de deputaţi la comisia de specialitate, la propunerea PSD, pentru a se dezbate din nou articolul privitor la asigurarea finanţării asistenţei sociale. După discutarea problemei, proiectul de lege privind asistenţa socială a fost adoptat pe articole de plenul Camerei. La votul final, însă, după ce liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a solicitat schimbarea ordinii de zi astfel încât mai întâi să fie votate legile ordinare, Opoziţia a plecat de la şedinţă, iar legea asistenţei sociale nu s-a mai votat. După cererea lui Toader, Mircea Duşa, liderul grupului PSD, şi Călin Popescu-Tăriceanu, li­derul deputaţilor liberali, au solicitat de la tribuna plenului respectarea ordinii de zi aprobată în prima parte a şedinţei.

Neprimind un răspuns sigur din partea preşedintelui de şedinţă – Ioan Oltean, deputaţii Opoziţiei au părăsit sala de şedinţă, învinuind Puterea că a dorit să procedeze astfel pentru că nu avea destule voturi pentru a adopta legea asistenţei sociale, lege organică.  În acest context, plenul Camerei în care trebuia să fie votată legea asistenţei sociale a fost amânat, din lipsă de cvorum, iar preşedintele de şedinţă Ioan Oltean a afirmat că legile importante care se aflau pe ordinea de zi vor fi votate în această săptămână. Pe de altă parte, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii cu privire la amplasarea sistemului de apărare împotriva ra­chetelor balistice al Statelor Unite în România, semnat la Washington la 13 septembrie 2011. Senatul este Ca­meră decizională în cazul acestui proiect de lege. În plus, deputaţii au adoptat raportul de refuzare la cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu cu privire la modificarea Legii educaţiei fizice şi sportului.
Deci, proiectul legii pentru modificarea articolului 64 din Legea educaţiei fizice şi sportului 69/2000 a fost aprobat în forma adoptată de Senat. În acelaşi document se mai specifică că după intrarea în vigoare a Legii educaţiei fi­zice s-au stabilit o serie de inadvertenţe referitoare la acordarea rentei via­gere. De exemplu, pentru renta viageră se pot cumula numai titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european, fiind excluşi vicecampionii olimpici. Plenul Camerei a respins și o cerere de reexaminare for­mulată de şeful statului la un proiect de lege de modificare a legii cu privire la auto­rizarea lucrărilor de construcţii. Proiectul propunea că dacă în termen de 30 de zile de la data depunerii documentaţiei complete autorizaţia de construcţie nu a fost aprobată de autorităţi aceasta se va considera aprobată tacit, pro­pu­nere contestată de şeful statului.

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s