Agenţia Naţională de Integritate nu poate ataca soluţiile de neurmărire penală sau de netrimitere în judecată dispuse de procuror

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii a admis, prin Decizia nr. 13/2011 în Dosarul nr. 15/2011, recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi stabileşte că, în aplicarea dispoziţiilor art. 2781 alin. 1 din Codul de procedură penală, Agenţia Naţională de Integritate nu are calitatea procesuală de a ataca soluţiile de neurmărire penală sau de netrimitere în judecată dispuse de procuror, plângerile astfel formulate urmând a fi respinse, ca inadmisibile, conform art. 2781 alin. 8 lit. a) teza a II – a din Codul de procedură penală, decizia fiind obligatorie, potrivit art. 4145 alin. 4 din Codul de procedură penală.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii a luat în examinare recursul în interesul legii formulat de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin Sesizarea nr. 19.568/4620/III – 5/2010, „în vederea interpretării şi aplicării unitare a dispoziţiilor art. 2781 alin. 1 din Codul de procedură penală referitor la calitatea procesuală a Agenţiei Naţionale de Integritate de persoană ale cărei interese legitime sunt vătămate, respectiv dreptul Agenţiei de a ataca soluţiile de netrimitere în judecată”. Problema de drept ce a generat practica neunitară a fost menţionată în recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în care s-a arătat că, în practica judiciară naţională, nu există un punct de vedere unitar cu privire la stabilirea faptului dacă, în aplicarea dispoziţiilor art. 2781 alin. 1 din Codul de procedură penală, Agenţia Naţională de Integritate are calitatea procesuală de persoană ale cărei interese legitime sunt vătămate, respectiv dreptul Agenţiei de a ataca soluţiile de netrimitere în judecată. Reprezentantul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – ICCJ a susţinut recursul în interesul legii învederând că există jurisprudenţa neunitară în sensul că unele instanţe au stabilit că Agenţia Naţională de Integritate are calitatea procesuală de persoană ale cărei interese legitime sunt vătămate, respectiv dreptul Agenţiei de a formula plângere în faţa judecătorului împotriva soluţiilor de netrimitere în judecată dispuse de procuror, iar, dimpotrivă, altele au respins, ca inadmisibile, plângerile întemeiate pe dispoziţiile art. 2781 din Codul de procedură penală, statuând că Agenţia Naţională de Integritate nu are calitate procesuală. De asemenea, a fost arătată opinia procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, în sensul că Agenţia Naţională de Integritate are calitatea procesuală de persoană ale cărei interese legitime sunt vătămate şi, în consecinţă, are dreptul de a formula plângere  împotriva soluţiilor de netrimitere în judecată dispuse de procuror.

Din examinarea dispoziţiilor Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative rezultă în esenţă că această instituţie desfăşoară o activitate de evaluare a averii, precum şi a eventualelor conflicte de interese şi incompatibilităţilor privitoare la anumite categorii de persoane care au, potrivit legii, obligaţia declarării averii şi intereselor, în concluzie, sesizând organele de urmărire penală, Agenţia Naţională de Integritate acţionează ca un denunţător şi nu este îndrituită  la un demers în faţa judecătorului, în procedura instituită de art. 2781 din Codul de procedură penală.

Acest articol a fost publicat în Administratie publica - institutii publice, Avocati - notari - executori jud - mediatori și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s