Regulamentul BNR impune noi condiţii de creditare

Banca Naţională a României a făcut public Regulamentul nr.24/2011, aplicabil instituţiilor de credit, cu privire la creditul pentru investiţii şi creditul pentru consum, cu posibilitatea de exceptare în cazul creditelor acordate în scopuri medicale, pentru deces şi pentru studii.
În ce priveşte finanţarea persoanelor fizice, Regulamentul prevede că împrumutătorii desfăşoară activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementărilor proprii validate de BNR – Direcţia supraveghere.
La capitolul cu dispoziţii privind practici de creditare sănătoase, Regulamentul impune împrumutătorilor să analizeze capacitatea de rambursare a clienţilor pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de către împrumutători care nu poate depăşi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior.
La acordarea creditului, împrumutătorii trebuie să se asigure că din documentele şi informaţiile prezentate rezultă că pe întreaga perioadă de acordare a creditului gradul total de îndatorare a solicitantului se încadrează în nivelul maxim admis aplicabil acestuia.
La acordarea creditelor de consum denominate în valută ori indexate la cursul unei valute, solicitantul trebuie să dispună de garanţii reale şi/sau personale la un nivel de minimum 133% din valoarea creditului.
Poliţele de asigurare având ca obiect acoperirea riscului de neplată sunt asimilate garanţiilor personale.
Creditele de consum pot fi acordate pe o durată de maximum 5 ani, condiţie de la care sunt exceptatecreditele de consum cu destinaţie imobiliară, acordate în lei şi pentru care debitorul a făcut dovada deţinerii unui avans de minimum 40%.
Valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 85% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei. În cazul creditelor denominate într-o monedă străină sau indexate lacursul unei monede străine, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 80% din valoarea garanţiei ipotecare dacă debitorul obţine veniturile eligibile denominate ori indexate la moneda creditului.
Valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare acordat unui debitor care nu obţine veniturile eligibile denominate sau indexate la moneda creditului nu poate depăşi 75% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor denominate în euro sau indexate la cursul euro şi 60% în cazul creditelor denominate în alte monede străine ori indexate la cursul unor alte monede străine.
Împrumutătorii trebuie să pună la dispoziţia persoanelor fizice care solicită acordarea unui credit în valută sau indexat la cursul unei valute broşuri editate conţinând avertizări cu privire la posibilitatea şi consecinţele creşterii costului creditului în cazul materializării riscului valutar, precum şi recomandăriasupra nivelului gradului de îndatorare acceptabil pentru diferitele categorii de clientelă.

Acest articol a fost publicat în Domeniul financiar - bancar și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s