FMI nemulţumit de politica bugetară revine la Bucureşti

Delegaţia Fondului revine în România pe 25 octombrie. O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană se va afla în România, în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2011, pentru evaluarea politicilor bugetare. Misiunea, la care se vor alătura şi reprezentanţii Băncii Mon­diale, va conduce la cea de-a treia evaluare a acordului preventiv semnat în martie 2011. La ultima evaluare din luna august, UE şi FMI au cerut auto­ri­tăţilor române să menţină disciplina bugetară şi să continue reforma în sectorul public, în condiţiile în care România ar trebui să revină pe creş­te­re economică în acest an, după doi ani consecutivi de recesiune. Pentru 2011, creşterea economică este estimată la 1,5%, iar în 2012 de 3,5-4%.
O serie de analişti au afirmat însă că aşteptările Guvernului vor fi date peste cap de ieşirea Nokia din România, dar şi de devalorizarea puternică a leului în faţa euro. Cifra de afaceri a companiei finlandeze reprezintă 1,3%.
Premierul Emil Boc crede că până în momentul de faţă România este în graficul de creştere economică prognozat, dar o evaluare finală va fi făcută la sfârşitul lunii octombrie, după vizita FMI.
Economia României este vulnera­bilă atât în faţa unui declin al cererii pentru exporturi, cât şi a incertitudinilor de pe pieţele financiare, care ar putea determina ieşiri de capital şi riscul unei contagiuni a sistemului financiar.
România este mult în urmă cu reformele. Marea problemă este nivelul mare al facturilor neplătite de companiile de stat, care adunate ajung la 3,6% din PIB. Punctul central al programului cu FMI constă în restructurarea societăţilor administrate de stat. Fie ele vor fi privatizate, fie vor primi un management privat, care să aibă tăria de a tăia în carne vie. Deşi managerii privaţi ar fi trebuit să fie numiţi până la sfârşitul anului pentru unele companii precum Poşta Ro­mână, Oltchim, CFR Marfă sau TAROM, termenul a fost decalat pentru începutul anului viitor. Opoziţia acu­ză Guvernul că încalcă pe criterii po­litice angajamentele faţă de FMI pri­vind restructurarea companiilor cu capital de stat.
Raportul publicat de FMI a fost elaborat după cea de-a doua misiune de evaluare a experţilor instituţiei, care a avut loc la Bucureşti în perioada 20 iulie – 1 august. În luna martie 2011, autorităţile de la Bucureşti au decis să prelungească înţelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5-3,6 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliar­de euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Acest articol a fost publicat în Politic și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s