Efectele reformelor din domeniul muncii şi asistenţei sociale

Reforma din domeniul prestaţiilor sociale va aduce economii de aproximativ 0,8% din PIB pentru România în intervalul 2010-13, potrivit raportului de evaluare realizat de echipa Fondului Monetar Internaţional în urma vizitei de la Bucureşti din perioada 20 iulie – 1 august 2011. Autorităţile au realizat reforme substanţiale ale legislaţiei muncii şi protecţiei sociale. Noul Cod al Muncii, îşi propune să promoveze contractele de muncă cu termen fix şi pe cele temporare, să extindă perioadele de probă şi să sporească flexibilitatea programului de lucru. Autorităţile române depun în continuare eforturi de raţionalizare a asistenţei sociale, protejând în acelaşi timp pe cei vulnerabili.
Documentul elaborat de FMI aminteşte şi de elaborarea unui nou Cod al Asistenţei Sociale ce consolidează cele 54 de categorii de prestaţii sociale existente în 9.
Guvernul a adoptat, în iunie, proiectul de lege-cadru a asistenţei sociale, prin care beneficiile sociale sunt grupate în patru categorii: prevenirea şi combaterea sărăciei şi riscului de excluziune socială, susţinerea copilului şi familiei, sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale, asistenţă pentru situaţii deosebite.
Legea asistenţei sociale este în dezbatere, în procedură de urgenţă, la Senat, acest for fiind prima Cameră sesizată.
Pe de altă parte, potrivit FMI, inspecţiile sociale au produs rezultate semnificative, numărul de persoane ce beneficiază de ajutoare de încălzire reducându-se la jumătate în 2011.
Recent, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece prin care s-a stabilit acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei pentru familiile ale căror venituri pe membru de familie sunt de până la 786 de lei şi pentru persoanele singure ale căror venituri sunt mai mici de 1.082 de lei. Practic, ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate înlocuiesc subvenţiile guvernamentale la energia termică.

Acest articol a fost publicat în Economie și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s