Propunere legislativă privind supravegherea şi controlul în domeniul siguranţei alimentelor

Pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost supus dezbaterii publice proiectul de Ordin pentru modificarea si completarea anexei nr. 1 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 17/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2011, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului. Necesitatea actului normativ a fost dată de faptul că, deşi începând cu luna aprilie 2010, ANSVSA a demarat programul de eradicare accelerată a anemiei infecţioase ecvine pe teritoriul României şi conform rapoartelor transmise de direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene/municipiul Bucureşti în cadrul acestui program au fost eliminate ecvideele pozitive, la sfârşitul anului rămânând doar 207, în anul 2011, în cadrul programului de supraveghere s-au diagnosticat 2659 animale pozitive până la data de 15 august 2011, numărul lor putând să mai crească până la finalizarea programului de supraveghere.

De asemenea, întrucât punctul 11 din Nota de la Anexa nr.1 a Ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 17/2011 prevede că vaccinarea antirabică la carnasierele domestice „se efectuează numai pe animale identificate conform legislaţiei în vigoare”, iar legislaţia pentru identificarea carnasierelor domestice nu a fost finalizată, situaţia epidemiologică din ţara nostră impunând vaccinarea profilactică antirabică în vederea eradicării bolii, proiectul normativ aduce modificări şi asupra acestuia.

Acest articol a fost publicat în Diverse, Protectia consumatorului, Protectia mediului și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s