Noul Regulament BNR va intra în vigoare luna viitoare

Noul regulament al BNR privind creditul în valută va intra în vigoare în noiembrie, deşi iniţial se dorea ca acest lucru să se întâmple chiar în octombrie, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa. Totuşi, Popa admite că termenul depinde şi de discuţiile cu băncile.
Potrivit lui Popa, prin noul regulament se doreşte realizarea unui echilibru între finanţarea în monedă naţională şi cea în valută. „Unul din obiectivele acestui regulament îl reprezintă ajustarea riscului aferent creditelor de nevoi personale cu garanţii imobiliare, cele care înregistrează un grad ridicat de neperformanţă”, a spus Popa.
Altfel spus, BNR doreşte să prevină pierderea locuinţelor, puse garanţie pentru credite de mică valoare, locuinţe care de multe ori nu aparţin debitorilor. Popa admite că în general un nivel optim al serviciului datoriei cu un credit ipotecar în veniturile disponibile este circa o treime, dar BNR va lăsa la latitudinea băncilor cum să fie stabilit un grad maxim de îndatorare în condiţii de stres. El a dat chiar un exemplu din experienţa personală, spunând că atunci când a trebuit să-şi închirieze un apartament în Londra a fost refuzat, întrucât nivelul chiriei depăşea o treime din veniturile sale.
Referindu-se la termenul relative strâns în care regulamentul va intra în vigoare, viceguvernatorul BNR a spus că „măsurile fac parte dintr-un demers la nivelul Uniunii Europene de a preveni o reluare a creditării majoritar în valută” şi că măsuri similare vor fi anunţate foarte curând în multe state din UE. „După obiectivele noastre, nu se doreşte eliminarea creditului în valută, se doreşte o realizare a unui echilibru între finanţarea în monedă naţională şi finanţarea în valută, care să prevină acumularea de riscuri, mai ales pentru debitorii neprotejaţi la riscul valutar”, a declarat Popa. Potrivit acestuia, nu se doreşte să se apeleze la interdicţii, pentru că acestea pot conduce la distorsiuni.

Acest articol a fost publicat în Domeniul financiar - bancar și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s