Regulamentul BNR deja în vigoare. Mai poţi lua credit?

Noul regulament privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi determinarea şi utilizarea ajustărilor prudenţiale de valoare, lansat în dezbatere publică în luna septembrie, se va aplica începând din 1 octombrie.
Potrivit regulamentului, împrumutătorii trebuie să dispună de o imagine cât mai fidelă a performanţei financiare a debitorilor lor, iar performanţa se încadrează în categorii care se notează de la A la E, în ordinea descrescătoare calităţii.
De asemenea, categoria de performanţă a debitorilor, persoane juridice, trebuie să se determine de cel puţin două ori pe an, iar cea a debitorilor, persoane fizice, determinată la un moment dat se va menţine până la următoarea reevaluare. În acelaşi timp, în cazul în care împrumutătorii se găsesc în imposibilitatea de a evalua performanţa financiară a unui debitor, persoană juridică, aceasta se va încadra direct în categoria E, unde A înseamnă standard, B ‘în observaţie’, C înseamnă ‘substandard’, D ‘îndoielnic’, iar E înseamnă ‘pierdere’.
Regulamentul se aplică, la nivel individual, instituţiilor de credit, persoane juridice române şi sucursalelor din România a instituţiilor de credit din state terţe, care, pentru toate sau o parte din expunerile din categoria creditelor/plasamentelor determină cerinţe minime de capital pentru riscul de credit, la nivel individual, potrivit abordării standard.
Una din condiţii vizează impunerea unui avans de minimum 30% pentru creditele în euro şi de 40% pentru creditele în alte valute, însă aceste condiţii sunt oarecum apropiate cu cele practicate şi în prezent de bănci pentru creditele-standard, respectiv un avans de 25%. Ceea ce însă ar putea avea un impact semnificativ faţă de situaţia prezentă sunt condiţiile legate de modul de stabilire a nivelului de îndatorare.  Astfel, BNR recomandă băncilor să ia în calcul, la stabilirea gradului de îndatorare, o depreciere cu 35,5% a leului în raport cu euro, eventualitatea scăderii veniturilor cu 6%, precum şi o creştere a dobânzii cu 0,6 puncte.
Toate aceste ultime trei condiţii ar putea conduce la scăderea nivelului sumei maxim împrumutate prin credit ipotecar standard cu circa 35%. Cum regulamentul nu exclude, aceste măsuri ar putea avea impact şi asupra programului Prima Casă, deşi foarte puţini au sesizat acest aspect. Singurul avantaj, ce-i drept consistent, pe care l-ar mai păstra Prima Casă îl reprezintă nivelul avansului minim, doar de 5%.
Noul regulament prevede că viitori solicitanţi de credite ipotecare vor trebui să prezinte un avans minim de 30% creditele în euro, iar băncile vor fi obligate să deruleze teste de stres care să ia în calcul riscul deprecierii leului în raport cu valoarea împrumuluilui, pe cel de scădere a salariului şi de creştere a dobânzii.
Testele vor fi derulate pentru cei care încasează venturile într-o altă monedă decât cea a creditului. Pentru creditele ipotecare în lei, noul regulament impune un avans minim de 15%, iar creditele de consum vor trebui garantate în proporţie de 133%.

Acest articol a fost publicat în Domeniul financiar - bancar și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s