Declinul şcolar din ultimii 20 de ani

Învăţământul a pierdut peste 1,5 milioane de elevi în ultimii 20 de ani. Scăderea natalităţii, migraţia românilor către vestul Europei, abandonul şcolar, dezvoltarea slabă a economiei şi scăderea nivelului de trai – acestea sunt suspiciile sub care începe noul an şcolar. Mai mult, toate acestea sunt motive pentru care numărul copiilor înscrişi în şcoli a scăzut drastic de la Revoluţie şi până în prezent. La începutul anului şcolar 1990, primul an de după Revoluţie, au fost înscrişi în învăţământul preuniversitar un număr de 4.873.221 de elevi. Douăzeci de ani mai târziu, la începutul anului şcolar 2010 – 2011 (la începutul anului şcolar trecut), numărul elevilor înscrişi în învăţământul preuniversitar se ridică la 3.356.225. Pe scurt, învăţământul preuniversitar a pierdut un milion şi jumătate de elevi în 20 de ani! Iar tendinţa de scădere continuă!
Analizând situaţia amănunţit pe fiecare judeţ se observă că judeţul cu cea mai abruptă reducere a numărului de elevi în ultimii cinci ani este Bacăul. Din 2006 şi până la începutul anului preuniversitar 2010, numărul elevilor s-a diminuat de la 125.983 la 113.271, un declin de 12.712 elevi. A doua mare scădere a numărului de elevi şcolarizaţi a avut loc în Bucureşti. Puţin peste 12 mii de elevi, acesta este declinul din Bucureşti. Pe următorul loc se situează judeţul Argeş, iar pe a patra poziţie se află alt judeţ din Moldova: Neamţ. Pe ansamblu, cinci judeţe din Moldova sunt în top 10 la scăderea numărului de elevi.
Exista şi un judeţ în care a crescut numărul elevilor. Este vorba despre Ilfov. Explicaţia acestui fenomen rezidă în faptul că tot mai mulţi bucureşteni s-au aşezat în localităţile de la periferia Capitalei, zona care, administrativ, face parte din Ilfov. Acest lucru se poate observa şi din numărul locuinţelor care s-au ridicat recent în Ilfov.

Acest articol a fost publicat în Educatie și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s