Condițiile desfășurării activităților de creditare

Regulamentul nr. 21/2009 privind instituțiile de plată a fost modificat prin Regulamentul Băncii Naționale a României nr. 4/2011.
Potrivit modificărilor, informațiilor și documentelor necesare în vederea obținerii autorizației de prestare de servicii de plată li se adaugă planul de afaceri și lista acționarilor semnificativi și mărimea participațiilor deținute de fiecare dintre aceștia. De asemenea, instituțiile de plată care înregistrează un nivel semnificativ al activității de creditare trebuie să aplice reglementările Băncii Naționale a României în domeniul limitării riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice. Noțiunea de nivel semnificativ al activității de creditare este definită ca îndeplinirea cumulativă a limitelor aferente celor două criterii de mai sus pentru 3 perioade de raportare trimestrială succesive. Aceste limite sunt următoarele:
1. nivelul cumulat al capitalurilor proprii și surselor împrumutate pe baza contractelor de împrumut/finanțare existente în sold să fie de minimum 50.000.000 lei;
2. nivelul cumulat al creditelor/finanțărilor acordate și angajamentelor asumate existente în sold, determinate conform art. 521 alin. (2), să fie de minimum 25.000.000 lei.
Se consideră că instituțiile de plată nu mai înregistrează un nivel semnificativ al activității de creditare în cazul în care pentru o perioadă care cuprinde 3 raportări trimestriale succesive nu mai îndeplinesc cel puțin una dintre limitele aferente criteriilor menționate.
Instituțiile de plată pot deschide conturi pentru protejarea fondurilor numai la instituții de credit autorizate să desfășoare activitate într-un stat membru.

Acest articol a fost publicat în Domeniul financiar - bancar și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s