Discuţii privind învăţământul în limba maternă pentru minorităţile româneşti din Ucraina

A avut loc recent o întâlnire între Dmitrii Tabacinik, ministrul învăţământului, ştiinţei, tineretului şi sportului din Ucraina și Ion Popescu, preşedintele UI „Comunitatea Românească din Ucraina”, deputat în Parlamentul Ucrainei.
Au mai participat Mihail Tovt, preşedintele de onoare al Uniunii Democratice a ungurilor din Ucraina şi Vadim Colesnicenco, preşedintele Consiliului mişcării publice de apărare a drepturilor „Ucraina Rusofonă”.
La acestă întâlnire au fost abordate mai multe teme de discuții, printre care obţinerea studiilor în limbile minorităţilor naţionale şi testarea independentă externă. S-a discutat şi despre problema aprecierii cunoştinţelor la limba şi literatura minorităţilor naţionale la admiterea la facultate (specializarea „filologie” a limbilor corespuzătoare ale minorităţilor naţionale). Această problemă a devenit destul de importantă, mai ales după ce s-a creat o situație ridicolă când candidatul pentru a fi admis la specializarea limba şi literatura română la facultatea de filologie, poate da examen la oricare altă limbă (germană, franceză sau engleză) în afară de limba română.
Ca urmare a discuţiilor s-a ajuns la înţelegerea de schimbare a ordinului Ministerului Învăţământului, dat pe vremea regimului Timosenko, despre trecerea treptată a şcolilor cu limba de predare a minorităţilor naţionale la predare în limba ucraineană, şi, cel mai important, s-a luat hotărârea ca în anul viitor, obligatoriu, se va introduce testarea independentă externă la limba şi literatura minorităţilor naţionale.
(sursa rgnpress.ro)

Acest articol a fost publicat în Educatie și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s